Respiratuar Distres Sendromlu Pretermlerde Serumda Metalloproteinaz-2-8-9, ve Doku Proteaz İnhibitör-2 Düzeylerinin Belirlenmesi - Ahmet Afşin Kundak; Ayşegül Bükülmez; Deniz Kahraman; Osman Öztekin; Tülay Köken (Sakarya Tıp Dergisi, 2012)
Giriş ve Amaç: Son yıllarda preterm bebeklerde sıklıkla izlenen respiratuar distres sendromu'nun (RDS) patogenezinde metalloproteinazların rolü üzerinde durulmaktadır. Metalloproteinazlar (MMP); ekstrasellüler matriks ve bazal membranın yapısal ve fonk-siyonel işlevlerinde rol oynayarak bazı yapısal elemanların yıkımında görev alarak spesifik doku metalloproteinaz inhibitörü (TIMPs) tarafından inhibe edilirler. Önceki çalışmalarda RDS'li preterm hastaların BAL sıvılarında MMP 2-8-9 ve TIMP-2'nin düzeylerindeki değişiklikler gösterilmiştir. Bu çalışmadaki amacımız RDS'li preterm hastalardaki serum örneklerinde MMP 2-8-9 ve TIMP-2 düzeylerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Gestasyon yaşları yeni ballard skalasına göre 37 haftanın al-tında RDS tanısı alan 24 hasta çalışma grubunu, solunum sıkıntısı gelişmeyen ve ek so-runu olmayan 21 hasta ise kontrol grubunu oluşturdu. Çalışmaya alınan tüm bebeklerden ilk 48 saat içerisinde 2cc venöz kan örneği alınarak MMP-2, MMP-8, MMP-9 ve TIMP-2 düzeyleri çalışıldı. Çalışma ve kontrol grubunda serum MMP 2-8-9 ve TIMP-2 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Hafif-orta düzey RDS'li hastalarda MMP ve TIMP düzeylerinde değişik-lik olmadığını söyleyebilmek için başka çalışmalara ihtiyaç vardır.