Analiza możliwości współpracy aplikacji mobilnych z usługami sieciowymi typu REST i Web Service - Mateusz Daraż; Piotr Kopniak (Journal of Computer Sciences Institute, 2019)
W artykule przedstawiono wyniki przeglądu bibliotek na platformę Android, wspomagających integrację z usługami sieciowymi typu REST i SOAP. Przeprowadzono analizę wydajności i złożoności programów klienckich korzystających z najpopularniejszych rozwiązań. Metody badawcze oparto na autorskiej aplikacji mobilnej umożliwiającej symulację komunikacji asynchronicznej. Wynikiem badań jest analiza porównawcza bibliotek, ułatwiająca wybór adekwatnych rozwiązań.