DELIMITAREA DENUNŢĂRII FALSE ŞI A DECLARAŢIEI MINCINOASE, A CONCLUZIEI FALSE SAU TRADUCERII INCORECTE DE ALTE INFRACŢIUNI CONEXE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2015)
În articol este tratat subiectul privind delimitarea denunţării false şi a declaraţiei mincinoase, a concluziei false sau traducerii incorecte de alte infracţiuni conexe. Este analizată conexiunea infracţiunii de denunţare falsă (art. 311 CP RM) cu declaraţia mincinoasă, concluzia falsă sau traducerea incorectă (art.312 CP RM), cu infracţiunea de comunicare mincinoasă cu bună ştiinţă despre actul de terorism (art.281 CP RM) şi cu infracţiunea de falsificare a probelor în procesul penal (art.310 alin.(2) CP RM), precum şi a declaraţiei mincinoase, concluziei false sau traducerii incorecte (art.312 CP RM) în raport cu infracţiunile de refuz sau eschivare a martorului ori a părţii vătămate de a face declaraţii (art.313 CP RM) şi de eschivare a expertului de a face concluzii, a interpretului sau a traducătorului de a face interpretări ori de a face traduceri (art.314 CP RM). Conexitatea infracţiunilor este analizată prin prisma similitudinilor şi diferenţelor ce le sunt specifice. Acestea se referă la: obiectul juridic; conţinutul faptei (acţiunii sau inacţiunii) prejudiciabile; alte semne ale laturii obiective a infracţiunii; tipul componenţei de infracţiune în funcţie de rezultatul infracţiunii (componenţă materială); momentul de consumare a infracţiunii; motivul şi scopul infracţiunii. Cuvinte-cheie: conexitate, declaraţie, denunţ.