Profili interesenata za studije Informatike u Hrvatskoj: slučaj riječkog sveučilišta - Dino Pitoski (Politehnika, 2022)
Sektor informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT) promovira se kao jedan od najperspektivnijih gospodarskih sektora, a informatički stručnjaci sve su traženiji zaposlenički kadar, kako u Hrvatskoj, tako i u široj regiji. Istovremeno, u Hrvatskoj nedostaje informatičkih stručnjaka, te problem postaje toliko velik da trgovačka društva u IKT segmentu sve češće zapošljavaju osobe koje (još) nisu završile bilo kakvo fakultetsko obrazovanje. U ovom članku autor analizira profile prijavljenih i upisanih osoba na studije Informatike na Sveučilištu u Rijeci u razdoblju od akademske 2012./2013. do akademske godine 2020./2021., s obzirom na prioritete njihovog opredjeljenja za studij Informatike (prvi, drugi ili višestruki izbor), te s obzirom na prethodno pohađane srednjoškolske programe iz određenih područja obrazovanja, uz osvrt na iste odrednice kod stvarno upisanih studenata. Izvorne podatke o prijavljenim i upisanim osobama koje je prikupila Uprava Sveučilišta u navedenom razdoblju autor proširuje uključivanjem geo-informacijskih atributa radi izrade sveobuhvatnih vizualizacija. Kroz analizu razvoja i stanja interesa za studije pri ovom velikom sveučilištu u općenito velikom urbanom centru, autor približava uvid u potencijalno opće stanje u obrazovnom sektoru što se tiče obrazovanja iz područja Informatike i interesa specifično za tu vrstu obrazovanja. Autorova analiza pruža informacije upravi Sveučilišta u Rijeci i čelnicima obrazovnog sustava u Hrvatskoj za potrebe planiranja, ali i promiče, posebice prema znanstvenicima i kreatorima politika, inovativne mogućnosti osvjetljavanja složenih pojava putem geo-informacijskih prikaza.