EOZINOFILIA – FACTOR TRIGGER PENTRU TROMBOZA VENOASĂ PROFUNDĂ ŞI EMBOLIA PULMONARĂ LA UN PACIENT CU TROMBOFILIE - Marilena Constantin; Gabriel Zamfirescu; Cristina Voinea; Sorin Constantinescu (Romanian Journal of Infectious Diseases, 2017)
Introducere. Infiltratele pulmonare şi eozinofilia reprezintă un grup heterogen de afecţiuni determinate de factori intrinseci si extrinseci. Factorii extrinseci reprezentaţi de medicaţie sau agenţi infecţioşi declanşează un răspuns eozinofilic imun. Raportăm cazul unui pacient de 53 ani, bărbat, cu infiltrat pulmonar si eozinofilie, secundare infecţiei cu Toxocara canis, care a fost diagnosticat cu tromboză venoasă profundă şi embolie pulmonară la o lună de la diagnosticul infecţiei cu Toxocara canis. Investigaţiile ulterioare au arătat prezenţa statusului procoagulant. Prezentarea cazului. În martie 2015, pacientul, în vârstă de 53 ani, s-a prezentat la consultaţie pentru durere intensă la nivelul toracelui posterior accentuată de inspir profund. Examenul clinic a fost în limite normale, dar tomografia computerizată fără substanţă de contrast efectuată în urgenţă a arătat infiltrat pulmonar la baza plămânului stâng cu reacţie pleurală. Analizele de sânge au indicat leucocite la limita superioară, eozinofilie (21,5%, 2.050/mm3 ) şi sindrom inflamator. Investigaţiile pentru eozinofilie au arătat reacţie pozitivă pentru Toxocara canis. Se începe tratamentul cu Albendazol 800 mg/zi cu răspuns favorabil. La interval de o lună, pacientul se prezintă pentru durere la nivelul gambei drepte. Testul pentru D-Dimer a fost intens pozitiv, ecografia Doppler venos confirmă diagnosticul de tromboză venoasă profundă, iar tomografia computerizată cu substanţă de contrast a descris embolie pulmonară. Pacientul a început tratamentul anticoagulant. A efectuat analizele de trombofilie care au fost pozitive pentru MTHFR A 1298C homozigot şi gena PAI1 675. Discuţii. Infecţiile cu helminţi se asociază cu eozinofilie. Helminţii care migrează spre viscere, cum este şi cazul Toxocarei canis, produc răspuns eozinofilic înalt. Întrebarea la care am încercat să răspundem a fost dacă eozinofilia a fost responsabilă pentru tromboze sau a reprezentat doar un factor de risc. Întrucât două teste genetice pentru trombofilie au fost pozitive (MTHFR A 1298C homozigot şi gena PAI1 675), s-a considerat apariţia trombozei venoase şi a emboliei pulmonare în contextul statusului procoagulant al pacientului. Concluzii. Acest caz clinic subliniază implicarea eozinofiliei ca factor trigger pentru embolia pulmonară şi tromboza venoasă profundă.