MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN KENDİNE SAYGI DÜZEYLERİ İLE SOSYAL UYUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER YÜKSEKOKULUNDA BİR ARAŞTIRMA - THE RELATIONSHIP BETWEEN SELF-ESTEEM LEVEL OF VOCATIONAL SCHOOL STUDENTS AND THEIR SOCIAL ADJUSTMENT: A RESEARCH IN MEHMET AKIF ERSOY UNIVERSITY VOCATIONAL SCHOOL OF SOCIAL SCIENCES - Meral Bektaş; Gökhan Kenar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2017)
Üniversiteöğrencilerinin yaşam kalitesini etkileyen önemli kavramlardan biri kendinesaygıdır. Benlik saygısı ve öz saygı olarakta literatürde inceleme konusu olankendine saygı kavramı, kişilerin kendilerini benimsemelerini, onaylamalarını,kendilerine değer vermelerini ve saygı duymalarını ifade etmektedir.Öğrencilerin kendine saygıları sosyal hayatlarının çeşitli alanlarında etkiliolabilmektedir. Bu hususlardan biri de öğrencilerin yakın ve uzak çevresi ileiletişim niteliği taşıyan ve bu çevre ile bütünleşmesi anlamında kullanılansosyal uyum kavramıdır. Öğrencilerin kendilerine saygıları ile sosyal uyumlarıarasında bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, öğrencilerinkendine saygı düzeyleri ile sosyal uyumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmadanicel bir veri toplama aracı olan anket kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi,Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda öğrenimgören, %57,3’ ü kız, %42,7 ’si ise erkek olan 316 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanınbulgularında öğrencilerin kendine saygı düzeyleri ile sosyal uyumları arasında anlamlıpozitif yönlü (0,465) bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p<0,05).