Adölesanlarda süperior mezenterik arter ve aorta arasında mesafe ve açı ölçümü ve vücut kitle indeksi ile ilişkisi - Mehmet ÖZTÜRK; Emine ÇALIŞKAN (Cukurova Medical Journal, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı adölesanlarda süperior mezenterik arter ile abdominal aorta arasındaki açı ve uzaklık değerlerinin vücut kitle indeksine göre değişimini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 121’i kız ve 125’i erkek olmak üzere toplam 246 adölesan olgu dahil edildi. Kontrastlı batın bilgisayarlı tomografide aksiyal ve sagittal reformat görüntüler üzerinde aorta-mezenterik açı ve mesafe ölçümleri yapıldı. Vücut kitle indeksi (kg/m²) hesaplandı. Bulgular: Yaş ortalaması kızlarda ve erkeklerde sırasıyla 162.8 ve 163.8 ay olup aralarında farklılık saptanmadı. Ortalama vücut kitle indeksi değerleri kızlarda ve erkeklerde sırasıyla 17.8 ve 18.6 olup aralarında anlamlı değişiklik saptanmadı. Süperior mezenterik arter açısı, doudenal ve sol renal ven mesafesi değerleri sırasıyla kızlarda 41.1 derece, 11.2 mm, 8.2 mm ve erkeklerde 42.7 derece, 12.6 mm, 9.2 mm olup cinsiyete göre değişiklik saptanmadı. Her iki cinsiyette ve tüm olgularda vücut kitle indeksi ile süperiyor mezenterik arter açısı, doudenal ve sol renal ven mesafeleri pozitif korelasyon göstermekteydi.Sonuç: Sağlıklı adölesan popülasyonunda aortamesenterik açı ve mesafe ölçümleri vücut kitle indeksi ile pozitif korelasyon göstermektedir. Ortaya çıkan değerler, süperior mezenterik arter ile ilgili sıkışma sendromlarının tanısında referans değerler olarak kullanılabilir.