Jezuitska kemija v Ljubljani (Jesuit Chemistry in Ljubljana) - Stanislav Jože Južnič (Acta Chimica Slovenica, 2015)
Opisani sta dve stoletji jezuitskih predavanj kemijskih vsebin v Ljubljani s poudarkom na 17. stoletju. Prvič so podani dosežki vodilnih začetnikov kemije, ki so tedaj delovali v Ljubljani. Prikazan je statistični prerez njihovega porekla, študija in ohranjenih del kot ilustracija presenetljivo močnega jezuitskega vpliva v med tedanjimi ljubljanskimi poznavalci kemijskih lastnosti snovi.