СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ КИТАЙСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ НА СВІТОВІЙ АРЕНІ ТА СТРАТЕГІЯ ПОДВІЙНОГО ОБІГУ - Аль-Хаялі Дарід Арбович (Економіка та суспільство, 2023)
У цій статті розглядається перетворення Китаю на глобальну економічну державу. Крім того, у статті підкреслюється зростаюча зосередженість Китаю на дослідженнях і розробках, причому витрати можуть перевершити Сполучені Штати. Прогрес Китаю очевидний у таких сферах, як 5G і штучний інтелект, що кидає виклик традиційним уявленням про передачу технологій. Також обговорюється роль централізованих глобальних ланцюгів постачання Китаю та його активність у міжнародних справах. Досліджується вплив торговельної війни між США та Китаєм на прагнення Китаю до технологічної незалежності, а також стратегії зменшення залежності від американських технологій. Наголошується на викликах і ризиках, пов’язаних із швидким зростанням Китаю, особливо його сильною залежністю від технологій, фінансів і знань. Обговорюються потенційні наслідки сек’юритизації економічних зв’язків та зростаючий вплив політичних чинників на економічну політику.