NiO Modifiye Karbon Pasta Sensör Yüzeyinde Bakır ve Kadmiyum’un Anodik Sıyırma Voltametrisi ile Tayini - Zehra Yazan; Dilek Eskiköy Bayraktepe; Ceren Yıldız (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2019)
Bu çalışmada NiO nanopartiküllerinedayanan, hızlı, duyarlı, düşük maliyetli yeni bir karbon pasta elektrotgeliştirilmesi ve bu elektrodun differansiyel puls anodik sıyırma voltametrisi(DPASV) yöntemiyle musluk suyunda bulunan Cu2+ ve Cd2+’unanalizinde kullanılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, çıplak karbonpasta elektrot (KPE) ve NiO nanopartikülleriyle modifiye edilmiş olan karbonpasta elektrot (NiO/KPE) yüzeyleri EIS ve CV yöntemiyle yapılan karakterizasyonyöntemleri ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, NiO/KPE’unelektroaktif türlere karşı elektrokatalitik etkisinin olduğunu göstermiş veNiO/KPE, Cu2+ ve Cd2+’un voltametrik analizinde çalışmaelektrodu olarak kullanılmıştır. Çalışma elektrodunun belirlenmesinin ardından,bazı analitik ve yöntem parametrelerinin optimizasyonu yapılmış olup, her ikikatyon için; optimum NiO bileşimi 3,0 mg NiO/30 mg pasta, optimum pH BR tamponortamında 3,0, optimum biriktirme potansiyeli -1,5 V ve optimum biriktirmesüresi ise 180,0 s olarak belirlenmiştir. Belirlenmiş olan optimum koşullarda,bir katyonun derişimi sabit tutulup, diğerinin derişimi arttırılarak ve her ikikatyonun da derişimi arttırılarak kalibrasyon eğrileri oluşturulmuştur.Kalibrasyon eğrilerinden elde edilen veriler yardımıyla bulunan alt tayinsınırı ve doğrusal çalışma aralıkları her bir katyon için hesaplanmıştır.Yöntemin uygulanabilirliğinin test edilmesi amacıyla, musluk suyu içerenortamda da Cu2+ ve Cd2+’un analizi yeni geliştirilmişolan DPASV yöntemiyle yapılmış ve geri kazanı değerleri %100 civarındabulunmuştur.