ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА АКТУАЛЬНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ М’ЯСОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ В УКРАЇНІ - Людмила Болтовська (Економіка та суспільство, 2024)
Стаття присвячена дослідженню сучасних тенденцій розвитку підприємств м’ясопродуктового підкомплексу. Питання розвитку та модернізації м’ясопродуктового комплексу України є особливо актуальним. За умов економічної кризи, девальвації та інфляційних процесів, втрати звичних ринків збуту державі не вдається зупинити спад виробництва сільськогосподарської продукції, зокрема і в галузях тваринництва. Останніми роками розвиток вітчизняних підприємств м’ясопродуктового підкомплексу досить нестабільний. Він є однією з важливих складових продовольчого комплексу України, однак нестабільний стан розвитку комплексу викликає занепокоєння через те, що він має визначальне значення як для забезпечення стабільної соціально-економічної ситуації, продовольчої безпеки країни, так і для підвищення якості життя населення України. В статті здійсненна оцінка стану і тенденцій розвитку м’ясопродуктового підкомплексу в Україні виходячи із концептуальних підходів щодо необхідності розвитку галузі тваринництва. На основі аналізу виявлено особливості функціонування підприємств у м'ясопереробній галузі України. Розглянуті кількісні та якісні тенденції на ринку м'яса та м'ясної продукції в Україні, а також визначено чинники, які впливають на перспективи його розвитку.