UYGUN SES YALITIM MALZEMESİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK SİMÜLASYON TABANLI YAKLAŞIM - Sevil Ozer; Rümeysa Türk; Kübra Kelleci (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 2024)
Malzemeye ait ses geçiş kaybı değerinin bilinmesi, yalıtım malzemesinin yeterliliği hakkında bilgi vermektedir. Ses geçiş kaybının matematiksel hesaplama modellerine dayalı olarak belirlenmesi deneysel uygulamalara göre önemli ölçüde zaman ve maliyeti azaltmaktadır. Bu çalışmada ses yalıtımı için PYTHON programı kullanılarak ses geçiş kaybı değeri hesaplanmış ve deneysel olarak daha önce yapılan 7 farklı malzeme ile karşılaştırılmıştır. Böylece geliştirilen model ile hem tek bölmeli hem de çok bölmeli ortam için uygun ses yalıtım malzeme seçiminin yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada malzemeye ait yoğunluk, kalınlık, possion oranı, elastisite modülü, sesin havadaki hızı ve iç kayıp faktörü dikkate alınarak frekansa karşı ses geçiş kaybı değerleri tespit edilmiştir. Deneysel sonuçlar ile kıyaslanarak modelin etkinliği ve doğruluk değerleri test edilmiştir.