İstanbul İli Adalar İlçesi’nde Hobi Bahçeleri ve Peyzaj Alanlarında Yetiştirilen Süs Bitkilerinde Tospovirüslerin Saptanması - Fatma Şafak; Muharrem Arap Kamberoğlu (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology, 2017)
Bu çalışma, İstanbul ili Adalar İlçesinde (Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada) hobi bahçeleri ve peyzaj alanlarında yetiştirilen süs bitkilerinde Tomato spotted wilt virus (TSWV), Iris yellow spot virus (IYSV) ve Impatients necrotic spot virus (INSV) varlığının saptanması amacıyla, 2015 ile 2016 yılları arasında yürütülmüştür. Bölgede yapılan survey çalışmalarında simptomolojik olarak şüpheli süs bitkileri ile simptom göstermeyen süs bitkilerinden doku örnekleri alınmıştır. Toplanan 150 adet süs bitkisi örneği öncelikle Double Antibody Sandwich (DAS) ELISA yöntemi ile testlenmiş ve örneklerin hiçbirinde TSWV ve INSV infeksiyonu saptanmamıştır. ELISA testlerinde IYSV ile bulaşık olduğu saptanan örnekler RT-PCR çalışmalarında kullanılmıştır. IYSV-465c; IYSV-239f primer çifti ile yapılan RT-PCR çalışmalarında Pittosporum tobira ve Hydrangea macrophylla için 240 bp büyüklüğe sahip band gözlenmiştir. Böylece, IYSV’nin Adalar ilçesinde varlığı moleküler olarak da ortaya konulmuştur.