Havayolu Pazarında Firma Seçimini Etkileyen Faktörlere Rekabetçi Bir Bakış - Halil Savaş; Zafer Duran (Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi, 2020)
Havayolu işletmeleri, giderek daha da karmaşık bir yapıya bürünen havayolu pazarında hem yerel hem de uluslararası birçok havayolu işletmesi ile yoğun bir rekabet içerisindedir. Bu yoğun rekabet ortamında müşterilerin beklentilerini doğru saptayabilen havayolu işletmeleri, rekabet üstünlüğü için önemli fırsatlar elde etmektedir. Bu çalışmada müşteri beklentilerini saptayabilmek amacıyla havayolu pazarının eğlence bölümünde seyahat eden yolcuların havayolu işletmelerini seçerken dikkate aldıkları faktörler incelenmiştir. Faktörlerin önem düzeyleri 5’li Likert tipi aralıklı ölçekle, görece önemleri ise 1-9 kıyaslama ölçeği ile belirlenmiştir. Analizler çevrim içi anket aracılığı ile 385 yolcudan elde edilen veri seti ile gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarında faktörlerin önem düzeylerine göre uçuş takvimi, güvenilirlik, hizmet kalitesi ve fiyat şeklinde sıralandığı tespit edilmiştir. Görece önemler değerlendirildiğinde ise bu sıralamanın uçuş takvimi, güvenilirlik, fiyat ve hizmet kalitesi şeklinde değiştiği görülmüştür. Bulgular, müşterilerin uygun uçuş takvimi sunan ve güvenlik imajı yüksek olan işletmelere daha fazla ödeme yapabileceğine işaret etmektedir. Bu nedenle farklılaşma stratejisi ile rekabet üstünlüğü elde etmek isteyen havayolu işletmelerin stratejilerini bu hususlar doğrultusunda şekillendirmeleri önerilmektedir.