Alberto Varvaro: Storia, problemi e metodi della linguistica romanza, - Žarko Muljačić (Linguistica, 1970)
Taj priručnik povijesti romanske lingvistike i njenih problema i metoda ne kani zamijeniti odgovarajuće poglavlje u knjizi C. Tagliavinija, Le origini neolatine, Bologna 19644 (v. o njoj našu recenziju, Linguistica 6, 1964, str. 95-100) kako skromno ističe autor u pregovoru. S naše bismo strane dodali da je autorova namjera bila dati studentima bolji i suvremeniji pregled povijesti romanistike od Vidosova jer taj nizozemski romanist mađarskog porijekla nakon talijanskog izdanja svog priručnika (1959) nije mijenjao glavni tekst nego samo bilješke, i to nebitno (usp. španjolsko izdanje iz 1963. i njemačko iz 1968. god;). Kako povijest romanistike zaprerna u biti samo prvi dio Vidosove knjige (173 str.) a ovdje je glavna iako ne i jedina tema, to je očito da je Varvaro kvantitativno daleko ostavio iza sebe svog prethodnika. U čemu je kvalitetno bolji odnosno potpuniji, vidjet će se niže.