Elektif olgularda açık ve laparaskopik splenektominin karşılaştırılması - Abdullah ÜLKÜ; Uğur TOPAL; Ahmet Gökhan SARITAŞ; Ahmet RENCÜZOĞULLARI; Tolga AKÇAM; İsmail Cem ERAY; Orçun YALAV; Kubilay DALCI; İshak AYDIN (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: Bu çalışmada elektif splenektomi uygulanan olgularda Açık Splenektomi (AS) ile  Laparoskopik Splenektominin (LS) karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Cukurova University Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda 1 Ocak 2013- 1 Ocak 2018 tarihleri arasında elektif splenektomi ameliyatı yapılan 95 hasta dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri etyolojik neden, ameliyat süresi, kan kaybı miktarı, preoperatif dönemde dalak boyut ölçümü yapıldı. Laparoskopik cerrahiden açık cerrahiye geçme zorunluluğu, hastanede yatış süresi, postoperatif kan ürünleri replasmanı ve postoperatif gelişen komplikasyonlar incelendi.Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların %79‘una (n=75) açık splenektomi, % 21 ‘ine (n=20) laparaskopik splenektomi olmak üzere toplam 95 olgu dahil edildi. Çalışmaya alınan olgularda ortalama yaş AS’ de 43.0±17 (18-78), LS’ de ise 39.3±13.9 idi (19-62). AS uygulanan olguların 31 tanesi erkek (% 41.3), 44 tanesi ise kadın (%58.7) cinsiyette idi. LS uygulanan olguların 7 tanesi erkek (%35), 13 tanesi ise kadın cinsiyette (%65)  idi. AS uygulanan 75 olgudan 19 (% 25.3) olgu splenomegali, 16 (% 21.3) olgu immün trombositopenik purpura (ITP), 11(% 14.7) olgu kitle,7 (% 9.3) olgu ise Talasemi nedeniyle opere edildi.LS uygulanan 20 olgudan 12 (% 60) olgu ITP, 3 (% 15) olgu Hemolitik anemi, 2 (% 10) olgu ise lenfoma nedeniyle opere edildi. LS’de yatış süresi, kanama miktarı ve dalak boyutu üstün iken; AS’de ameliyat süresi anlamlı derecede üstün bulundu .Sonuç: Komplikasyon oranı, hastanede yatış süresi ve maliyetinin daha az olması nedeni ile LS, OS’ye göre daha güçlü bir alternatiftir.