La planificació i la gestió d’un paisatge transfronterer. El Pla de Paisatge de la Cerdanya - Joan Nogué; Pere Sala i Martí (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2018)
Les institucions de la Cerdanya, tant de la banda catalana com de la francesa, conscients de la importància estratègica que té el fet de conservar el seu paisatge i potenciar-ne la qualitat, l’any 2012 van sumar esforços a l’hora de pensar i d’establir plegats les bases de futur per posar-lo en valor, amb la complicitat dels principals agents del territori. El resultat n’és el Pla de Paisatge Transfronterer de la Cerdanya, una eina de coneixement, d’acció, de sensibilització i de compromís, que aplica els principis de cooperació europea establerts pel Conveni Europeu del Paisatge (CEP). La metodologia d’elaboració del pla, desenvolupada conjuntament pel Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i l’Observatori del Paisatge de Catalunya, es fonamenta en la concertació amb els principals actors del territori. El Pla intenta repensar el territori des de la unitat de paisatge, en un moment en què les administracions locals busquen fórmules alternatives i imaginatives d’ordenació i de gestió del paisatge.