ارائه مدل افزایش بهره‌وری مراکز ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز کشور با انتخاب شرکای فناور مناسب خارجی جهت توسعه زنجیره ارزش - حسین قجاوند; محمد ابراهیم شفیعی (Pizhūhish-i Naft, 2020)
به کارگیری مراکز پیشرفته علمی، تحقیقاتی و فن‌آوری و ایجاد رابطه عمیق بین صنعت نفت و دانشگاه‌ها از ضروریات توسعه یافتگی بوده و برای رسیدن به هدف، لازم است این مراکز جهت ایجاد پل همکاری با مراکز علمی و فناوری پیشرفته جهان مورد حمایت قرار گیرند. لذا بسترسازی برای دست‌یابی به فن‌آوری‌های پیشرفته مورد نیاز صنعت نفت از طریق رشد و تقویت مراکز مذکور از اولویت بالایی برخوردار است. از طرفی ارتقاء ساختار دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی به منظور آماده شدن برای کمک به توسعه فن‌آوری‌های ازدیاد برداشت و بهبود تولید صیانتی از مخازن نفت و گاز کشور نیز اقدام مهمی بوده و باید مورد توجه قرار گیرد. در این راستا، شناخت فناوری‌های نوظهور و پیشرفته در حوزه بالادستی و نحوه دست‌یابی به آن‌ها، انتقال و بومی‌سازی و نهایتاً توسعه آن‌ها بسیار مهم بوده و این اقدام باید منتج به کاهش هزینه‌های عملیاتی و زمان انجام کار، سهولت و بهبود عملیات تولید و ایجاد ارزش افزوده از مسیر نوآوری و خلق فناوری گردد. بنابراین مطالعه، طراحی و پیشنهاد یک مدل مناسب برای تکمیل و ارتقاء زنجیره ارزش برای رشد بیشتر توانایی‌های این مراکز با بهره‌گیری از نظر نخبگان دانشگاهی و افراد صاحب‌نظر صنعت نفت برای تعیین معیارها، شاخص‌ها و ارائه مدل انتخاب شرکای خارجی صاحب فناوری ضروری می‌نماید. لذا در این پژوهش کاربردی با در نظر گرفتن اسناد بالادستی و اهداف وزارت نفت برای مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز، یک مدل مناسب زنجیره ارزش پیشنهاد گردیده است. همچنین با بهره‌گیری از نظر نخبگان دانشگاهی و افراد صاحب‌نظر در سطوح وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران و شرکت‌های فرعی و تابعه آن و تحلیل نتایج، مدل انتخاب شرکای خارجی در توسعه فن‌آوری‌های بالادستی صنعت نفت، طراحی و در مقاله حاضر ارائه شده است.