Personalizirani pristup problemu pretilosti u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti - Irena Bralić; Katija Pivalica (Liječnički vjesnik, 2023)
Pretilost je kompleksna bolest uzrokovana interakcijom genetskih i okolišnih čimbenika. Kliničku i javnozdravstvenu pozornost pedijatara privlači zbog učestalosti, direktnih i indirektnih učinaka na morbiditet u dječjoj i adolescbetnoj dobi te dugoročno i na mortalitet u odrasloj dobi. Roditelji biraju pedijatre primarne zdravstvene zaštite i često ne percipiraju pretilost djece kao zdravstveni problem. Pedijatri primarne zdravstvene zaštite imaju povjerenje roditelja, što im, uz znanje i alate kontinuiranog nadzora rasta i razvoja djece, daje mogućnost koordinirane pravodobne intervencije, informiranja i savjetovanja. U preglednom se radu iznosi značenje objektivne dijagnostike pretilosti, razumijevanja nastanka jednostavne pretilosti, kao i pojavu pretilosti u sklopu sindroma i endokrinoloških bolesti. Analiziraju se mogućnosti racionalnog personaliziranog pristupa pretilom djetetu u odnosu na etiološku podlogu i potencijalni razvoj komorbiditeta. Poseban je istaknuta praktična primjena personaliziranih intervencija u pretilog djeteta na razini primarne pedijatrijske zdravstvene zaštite.