Bilateral Dermoid Kistli ve Unilateral Ovaryum Torsiyonlu Gebelik: Bir Olgu Sunumu - Sibel ÖZLER; Efser ÖZTAŞ; Ali ERSOY; Ayşe KIRBAŞ; Dilek ŞAHİN; Nuri DANIŞMAN (Cukurova Medical Journal, 2015)
Dermoid kist (olgun kistik teratom), primordiyal germ hücre yumurtalık tümörlerinin en yaygını olup genellikle iyi huylu ve asemptomatiktir. Sadece %5'i kötü huylu olabilir. Büyük olanlar semptomatik olabilir. Torsiyon en yaygın komplikasyondur. Ovaryum (adneksal) torsiyonu, ovaryumun kendi etrafında dönmesi ve vaskuler sapçık basıncı ile tanımlanabilir. Tanı konulmaz ve hızlı şekilde tedavi edilmezse, ovaryum torsiyonu, kan kaybetme enfaktüse ve ovaryumun nekrozuna sebep olabilir. Torsiyon sadece birkaç saat içinde meydana gelir ve gelişim gösterir. En önemli özelliği erken tanı ve erken tedavidir. Klinik belirtiler hamilelikte ve hamilelik dışı vakalarda benzerdir. Yaklaşık %20'si hamilelik sırasında semptomlar verebilir. Herhangi bir trimesterde meydana gelebilir, fakat genelde özellikle ilk trimesterde rastlanır. Hastalar, şiddetli alt dominal ve pelvis ağrısı, bulantı ve kusmadan şikayet ederler. Ultrason ve Doppler taraması tanı koymak için tercih edilebilir. Kesin tanı ve tedavi için, adneks-ovaryumun torsiyonunun düzeltilmesi, görüntülenmesi ve ameliyat sırasında canlılığının gözlenmesi gereklidir. Burada biz, bilateral dermoid kist ve unilateral ovaryum torsiyonunun gözlendiği 10 haftalık bir gebelik vakası sunuyoruz.