另類文化帝國主義:台灣女性流行雜誌視覺權力與現代衝突性—以國際中文版《VOGUE》為例/Toward an Another Cultural Imperialism: Visual Power and Modern Conflicts on Taiwan’s Female Magazine VOGUE - Ming Hui YUAN (Asian Studies, 2012)
摘要 1987年台灣報禁解除，政府新聞局對於雜誌的控管僅限於色情刊物。台灣女性消費者藉由其視域(the visual field)的力量，複製到觸域(the contact zone)的親身體驗，卻於其全球化的過程中，盡情擁抱歐美名牌精品，睥睨忽視其傳統服飾之存在性。 此「國際中文版」的意涵，真有文化交流認知功用，抑或只是「哈日哈歐」的仿擬複製(simulation)？ 本文所希冀的正是一個從「存有論」、「認識論」的角度思考自解嚴之後，台灣於另一文化帝國主義之下的視覺權力矛盾性，嘗試探索於建國百年之際，此蕞爾小島女性追求視覺想像與身體自主之內在衝突。 關鍵字: 視覺權力, 現代衝突性, 國際中文版, 文化帝國主義, VOGUE Izvleček Po odpravi nadzora nad časopisnimi licencami na Tajvanu leta 1987 je vladni urad za informiranje nadziral le pornografske publikacije. Tajvanske bralke so pri branju ženskih modnih revij »izrezale« vizualno polje s kontekstom kitajskega prevoda in ga »zlepile« s kontaktnim poljem osebnih izkušenj. Medtem ko so strastno prevzemale ameriške in evropske dizajnerske kolekcije, so brezbrižno ignorirale obstoj tradicionalnih oblačil. Ali »kitajska mednarodna izdaja« tako razkriva kognitivno funkcijo kulturnih izmenjav ali gre le za manijo v posnemanju Japonske/Zahoda? Pričujoči članek z vidika ontologije in epistemologije proučuje protislovje vizualne moči v drugem kulturnem imperializmu Tajvana ter poskuša raziskati kulturne konflikte, vizualno predstavo in notranje konflikte bralk na otoku Formosa. Ključne besede: vizualna moč, moderni konflikti, kitajska mednarodna izdaja, kulturni imperializem, VOGUE