FACTS Cihazlarını İçeren Reaktif Güç Planlama Probleminin Hibrit PSOGSA Algoritması Kullanarak Çözülmesi - Serhat Duman (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2018)
Optimal reaktif güç planlama problemimodern güç sistemlerinin en önemli problemlerinden biridir. Modern güçsistemlerinde reaktif güç planlamanın ana amacı, gerilim profilini iyileştirmekve iletim hattının aktif güç kayıplarını azaltmaktır. Bu çalışmada, hibritPSOGSA algoritması kullanılarak FACTS cihazlarını içeren reaktif güç planlamaprobleminin çözülmesi amaçlanmıştır. Amaçlanan algoritma, tristör kontrollüseri kapasitör ve tristör kontrollü faz kaydırıcı FACTS cihazlı IEEE 30 baratest sistemine uygulanmıştır. Amaçlanan hibrit PSOGSA yaklaşımından elde edilensonuçlar girdap algoritması (VS), ateş böceği algoritması (FA) ve yerçekimselarama algoritmasından elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmasonuçları amaçlanan yaklaşımın kullanılan diğer algoritmalara üstünlüğünügöstermektedir.