Avrupa Ülkelerinden Gelen Türk Asıllı Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Destek ve Sosyal Bağlılıkları Üzerine Nitel Bir Araştırma - Zeliha Traş; Hudayar Cihan Güngör (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2011)
Bu araştırmanın amacı, Avrupa ülkelerinden gelen yabancıuyruklu Türk asıllıüniversite öğrencilerinin, üniversite öğrenimleri sırasında algıladıklarısosyal destek ve sosyal bağlılık durumlarıile ilgili görüşlerini incelemektir. Bu çalışmada araştırmaya konu olan üniversite öğrencilerinin kendine özgü durumlarının incelenmesi nedeniyle nitel araştırma içinde yer alan bütüncül tek durum deseni Yıldırım ve Şimşek, 2005, s.290 kullanılmıştır. Bu amaçla 2’si erkek 10’u kız olmak üzere toplam 12 öğrenciye, araştırmacılar tarafından geliştirilen yarıyapılandırılmışgörüşme formu uygulanmıştır. Elde edilen nitel veriler betimsel analizle incelenmiştir. Bulgular, öğrencilerin öğrenim gördükleri sırada herhangi bir sorun yaşamadıkları, çevrelerinden yeterli düzeyde sosyal destek algıladıklarıve kendilerini üniversitede öğrenim gören diğer öğrencilerin bir parçasıolarak sosyal bağlılık duygularının yüksek olduğu şeklinde görüşbildirdiklerini göstermiştir. Sonuç olarak, öğrencilerin üniversite öğrenimleri sırasında başka bir ülkede yaşıyor olmalarına rağmen sosyal destek ve sosyal bağlılık algılarının yüksek olduğu, burada öğrenim görmekten memnuniyet duyduklarısöylenebilir.