بررسی ارتباط بین مواجهه با کادمیم و خطر رخداد سرطان پانکراس: مطالعه‌ی مروری نظام‌مند و متاآنالیز - پریسا فرهمندیان; عبدالله محمدیان هفشجانی; عبدالمجید فدایی; رمضان صادقی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان, 2023)
مقاله مروریمقدمه: مواجهه با کادمیم با رخداد سرطان پانکراس مرتبط هستند. در شرایطی که نتایج مطالعات پیشین همسو نمی‌باشند، این مطالعه با استفاده از شیوه‌ی مرور نظام‌مند و متاآنالیز، ارتباط بین مواجهه با کادمیم و خطر رخداد سرطان پانکراس را بررسی کرده تا یک نتیجه‌گیری مناسب در این ‌خصوص ارائه کند.روش‌ها: با جستجو در پایگاه‌های ISI Web of Science ،Cochrane، Science Direct، Scopus ،PubMed و Google Scholar و استفاده از کلیدواژه‌های (Cadmium, Pancreatic Cancer) و مترادف‌های آن‌ها، 391 مقاله بازیابی و نهایتاً با در نظرگیری معیارهای ورود و خروج، 8 مقاله وارد مطالعه‌ی حاضر شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار 15 Stata انجام گردید. سطح معنی‌داری 0/05 در نظر گرفته شد.یافته‌ها: در این مطالعه‌ی مروری نظام‌مند و متاآنالیز، مشاهده شد که نسبت به گروه بدون مواجهه/ مواجهه با کم‌ترین دوز کادمیم، خطر رخداد سرطان پانکراس در افراد مواجهه یافته/ مواجهه با بالاترین دوز کادمیم برابر با (0/001 ≥ P)، (95% CI: 1/18- 2/21) 1/62 می‌باشد و این ارتباط از لحاظ آماری معنی‌دار است. با توجه ‌به نتایج آزمون Egger (P = 0/100) و Begg (P = 0/076)؛ در این مطالعه تورش انتشار مشاهده نشد.نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این پژوهش مروری، مواجهه با کادمیم، منجر به افزایش 62 درصد خطر ابتلا به سرطان پانکراس می‌گردد؛ بنابراین می‌توان بیان کرد که مواجهه با کادمیم، یک عامل خطر برای ابتلا به سرطان پانکراس می‌باشد و سیاست‌های بهداشتی باید سمت کاهش مواجهه با کادمیم پیش رود.