Students’ Entrepreneurship Development Improvement Tendencies in Lithuania Moksleivių verslumo ugdymo tobulinimo kryptys Lietuvoje - Aurimas Župerka (Business, Management and Education, 2011)
The current entrepreneurship development situation in educational institutions of the Republic of Lithuania is analysed in this article. Main students’ characteristics, necessary in order to become a successful entrepreneur, are presented in the theory of enterprise. The analysis, helping to realize how the educators understand the concept of entrepreneurship, is carried out. The evaluation of entrepreneurship development integration into other le-arning subjects is carried out as well. Entrepreneurship development methods used in the enterprise development program are identified in the article. A study covers the problems, which educators of educational institutions face while developing the entrepreneurship of the students. While summarizing the analysis of the study, the development tendencies of students’ entrepreneurship in Lithuanian schools are presented in the article. Keywords: entrepreneurship, entrepreneurship education, entrepreneurship skills and traits. Lietuvos švietimo sistemoje verslumo ugdymo dalykas pradėtas integruoti visiškai neseniai. Ilgai verslumo ugdymas buvo siejamas tik su individo asmeniniu suvokimu ir supratimu, koks turi būti verslus asmuo, ir jo individualiomis pastangomis siekti verslininko karjeros. Padėtis Lietuvoje verslumo ugdymo srityje pradėjo keistis paskutiniu dešimtmečiu. Parengta nacionalinė jaunimo verslumo skatinimo 2008–2012 m. programa. Parengtos programos paskirtis – padėti prisitaikyti mokyklas baigusiems jaunuoliams prie ekonominės, socialinės ir politinės aplinkos. Šiame straipsnyje analizuojamos moksleivių verslumo ugdymo tobulinimo kryptys. Mokslinė problema – kokios moksleivių verslumo ugdymo kryptys pagerintų esamą situaciją mokyklinėje švietimo sistemoje? Straipsnio tikslas – įvardyti verslumo ugdymo tobulinimo kryptis švietimo sistemoje. Siekiant tikslo, numatyti šie uždaviniai: išanalizuoti verslumo ugdymo sampratą; išskirti verslumo ugdymo svarbą mokykloje, verslumo ugdymo metodus; ištirti verslumo ugdymo ypatumus švietimo organizacijoje; identifikuoti verslumo ugdymo problemas bei galimybes švietimo organizacijoje; pateikti galimus mokinių verslumo ugdymo tobulinimo būdus. Raktiniai žodžiai: verslumas, verslumo ugdymas, verslumo įgūdžiai ir savybės.