Системне моделювання процесів накопичення і дисипації знань - V. V. Yasinsky (Sistemnì Doslìdženâ ta Informacìjnì Tehnologìï, 2018)
Запропоновано математичну модель процесів системного накопичення та дисипації знань, в основу якої покладено принцип міждисциплінарного взаємовпливу. Ідентифіковано критичні точки та стадії процесу дисипації. На основі аналізу результатів системних експериментальних досліджень асимптотики процесу дисипації знань виявлено феномен мотивованого формування людським мозком залишкових знань як деякої впорядкованої стійкої інформаційної структури. Встановлено, що середнє значення об’єму залишкових знань є інваріантним відносно всіх параметрів процесу накопичення та дисипації знань і дорівнює меншому з двох об’ємів, отриманих "золотим перетином" деякого максимально можливого об’єму знань, встановленого певними освітніми стандартами.