Zmiany i możliwości rozwoju biogospodarki w Polsce na tle Unii Europejskiej - Antoni Faber; Zuzanna Jarosz (Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 2023)
Celem opracowania było określenie zmian i możliwości rozwoju biogospodarki w Polsce. W badaniach wykorzystano wskaźnik wartości dodanej, liczbę osób zatrudnionych oraz produktywność pracy dla poszczególnych sektorów stanowiących komponent biogospodarki. Przeprowadzona analiza struktury oraz kształtowania się dynamiki zmian wskaźników w latach 2008-2019 pozwoliła wskazać potencjał rozwoju biogospodarki w Polsce. Badane wskaźniki przedstawiono na tle całej UE. Z przeprowadzonych analiz wynika, że biogospodarka stanowi obiecującą koncepcję rozwoju sektorów wytwarzających i wykorzystujących biosurowce. Istotnym elementem rozwoju biogospodarki jest wsparcie badań i innowacji. Konsekwentnie realizowana polityka wspierająca biogospodarkę oraz środki na rozwój biotechnologii umożliwą produkcję bioproduktów o większej wartości dodanej, co tym samym wpłynie na poprawę jakości życia ludzi zatrudnionych w całej biogospodarce i jej sektorach.