Finançar la guerra: els compradors de deute públic a Catalunya entre 1462 i 1472 - Laura Miquel Milian (Anuario de Estudios Medievales, 2023)
[ca] L’esclat de la guerra civil catalana l’any 1462 va comportar l’adopció de mesures de finançament extraordinàries per part de la Diputació del General de Catalunya i el Consell de Barcelona, les institucions que lideraven el bàndol enfrontat al rei Joan II. Una d’elles va ser l’emissió de deute públic −censals morts−, tasca a la qual es van abocar ambdós organismes ràpidament. L’objectiu d’aquest estudi és veure qui va adquirir aquestes rendes venudes en un període de màxima inestabilitat mitjançant dos treballs diferenciats. El primer, la classificació dels compradors en grups socioprofessionals i segments de població. El segon, la identificació dels principals censalistes de totes dues institucions. Així s’ofereix al lector una radiografia de tots aquells que van posar el seu capital a disposició de la lluita contra el rei.