Kilka uwag o przemianach w edukacji w warunkach globalizacji - Aleksandra Żurowska (Horyzonty Wychowania, 2010)
Współczesny świat jawi się jako okres przeobrażeń w niemalże każdej sferze życia. Procesom transformacyjnym nadano miano globalizacji. Mimo iż termin ten po raz pierwszy pojawił się w literaturze początkiem lat 60., to ostatnia dekada obfituje w rozmaite opisy tego zjawiska. Ilość prac, monografii, artykułów poświęconych globalizacji zdumiewa. Globalizacja jest wysoce złożonym zjawiskiem natury społecznej, kulturowej, politycznej, ekonomicznej i technologicznej. Termin ten ma obecnie wiele znaczeń, jest pojęciem wielowymiarowym.....