Gelişmekte Olan Ekonomilerde Enflasyonun Belirleyenleri: Dinamik Panel Veri Analizi - Burcu Özcan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2014)
Enflasyon fiyatlar genel düzeyindeki yıllık sürekli artışlar şeklinde tanımlanmaktadır. İktisatçılar arasında ise bir ülkenin temel makroekonomik problemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu problemi çözmeye yönelik çabalar iktisat disiplini içerisinde düşünürleri enflasyonun belirleyenlerini araştırmaya yöneltmiştir. Bu çalışma bir grup gelişmekte olan ülke için GMM dinamik panel veri tahmini kullanarak enflasyonun kaynaklarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Elde edilen sonuçlara göre, enflasyon ataleti, aşırı para arzı, cari hesap açığı, ticari açıklık düzeyindeki ve nominal döviz kurundaki artışlar enflasyonun hızlanmasına yol açmaktadır. Fakat ekonomik büyümenin enflasyon oranlarında düşmeye yol açtığı görülmektedir. Gelişmekte olan ülkeler için önemli bir gelir kaynağı olan işçi gelirleri ise, enflasyonist baskıya yönelik bir kanal oluşturmamaktadır. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, gelişmekte olan ülkeler, parasal büyüme, ekonomik büyüme, dinamik panel veri tahmini.