ЦІННІСНІ ОРІЄНТАЦІЇ ОСІБ, ЯКІ ТЯЖІЮТЬ ДО РІЗНИХ ТИПІВ КУЛЬТУР - Oksana Rybak (Психологічний Часопис, 2018)
У статті узагальнено найактуальніші наукові підходи до ціннісних орієнтацій, розкрито значення ціннісних орієнтацій у розвитку особистості, висвітлено вплив культури на формування ціннісних орієнтацій. Емпірично виокремлено два кластери досліджуваних, схильних до різних типів культури. Досліджено їхні ціннісні орієнтації та залежність сформованих цінностей від типу культури, до якої вони тяжіють. У роботі виокремлено як наукове, так і прикладне значення досліджень культурно-ціннісних орієнтацій у таких широких сферах як дослідження споживачів, міжнародного бізнесу, крос-культурної психології, розвитку дитини, міжнародних відносин, антропології та соціології. Вказано подальші перспективи досліджень даної проблематики.