Tornalama İşlemlerinde Minimum Maliyet Optimizasyonu - Yasin Cantaş; Sezgin Kaçar; Burhanettin Durmuş (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2016)
Bu çalışmada, kaotik ağırlıklı PSO (Parçacık Sürü Optimizasyonu) algoritması, tornalama işlemlerinde minimum maliyeti sağlayacak parametreleri belirlemede kullanılmıştır. Problemin amacı, Shin ve Joo tarafından tanımlanan çok geçişli tornalama işlemlerine ait matematiksel formülün minimum maliyet değerini belirlemektir. Kaotik ağırlıklı PSO, literatürdeki sonuçlara göre daha düşük maliyet elde etmiştir.