”Skal du på Klubben?”: Sosial inkludering og ekskludering blant barn på et multi-etnisk sted i Oslo - Mari Rysst (Barn, 2011)
Artikkelen diskuterer sosial inkludering og ekskludering blant barn i en multi-kulturell setting i Groruddalen nær Oslo, gjennom å fokusere på barns vennskapsnettverk. Sentralt i diskusjonen er de materielle forbruksvarenes og utseendets betydning for inkludering, og hvilke andre kompetanser som synes viktige blant disse barna der etnisk norske er i minoritet. Artikkelen viser at populære barn innehar en kombinasjon av ”pent” utseende, gjerne lys hud, ”riktige” klær, sosial kompetanse og gode sportsferdigheter. Det blir argumentert for at ”riktig” forbruk er viktig for inkludering men at dette er billigere enn lenger oppe i Groruddalen med flere etnisk norske. Vennskapsnettverkene er kjønnssegregerte, men fordeler seg ikke systematisk etter etnisk opprinnelse. Det er viktig både for barn og foreldre at barna deltar på fritidsaktiviteter, da dette utvider alles sosiale nettverk og letter inkludering for hele familien.