Distal falanks kırığı olan erişkin hastalarda kapalı redüksiyon ve perkutan Kirschner teli uygulaması ile açık redüksiyon internal fiksasyon uygulaması sonuçları karşılaştırılması - Erdinç Acar; Uğur Bezirgan; Mehmet Armangil (Sakarya Tıp Dergisi, 2021)
Amaç: Çalışmada; kapalı redüksiyon ve perkutan Kirschner teli (K teli) ile açık redüksiyon internal fiksasyon uyguladığımız distal falanks kırığı olan erişkin hastaların fonksiyonel ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Şubat 2019 ile Aralık 2020 tarihleri arasında 13 hasta (8 erkek, 5 bayan), iki ayrı gruba ayrılarak retrospektif olarak değerlendirildi. 1. gruba kapalı redüksiyon ve perkutan K teli ( 6 hasta) ve 2. gruba açık redüksiyon internal fiksasyon (7 hasta) uygulandı. Fonksiyonel sonuçlar total aktif eklem hareket açıklığı (TAEHA) skalasına göre değerlendirildi. Analiz Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) ve Friedman’s p korelasyon testine göre yapıldı. p lt;0.05 olması anlamlı kabul edildi. Gruplarda işe dönüş zamanı karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 37 (24-51) ve ortalama takip süresi 13 (10-18) aydı. TAEHA skalasına göre 11 hasta mükemmel ve 2 hastada iyi sonuç elde edildi. Ortalama 4 (3-6) hafta içinde tüm hastalarda tam kaynama görüldü. Radyolojik ve fonksiyonel açıdan anlamlı fark saptanmadı. İşe dönüş zamanı açısından 2. grup anlamlı bulundu (p=0.03). Enfeksiyon, redüksiyon kaybı, kaynamama ve kompleks bölgesel ağrı sendromu gibi komplikasyonlar görülmedi. Sonuç: Distal falanks kırığı olan erişkin hastalarda uygulanan 2 ayrı tedavi yöntemi ile tatmin edici fonksiyonel ve radyolojik sonuçlar elde edilmesine rağmen, açık redüksiyon internal fiksasyon uygulanan hastalarda işe dönüş açısından daha anlamlı olduğu görülmektedir.