"Wspólnotowy", czyli jaki? – rozważania leksykograficzne - Jolanta Migdał; Agnieszka Piotrowska-Wojaczyk (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie słownikowej historii rzeczownika wspólnota i pochodzącego od niego przymiotnika wspólnotowy. Sprawdzimy, jak kształtowały się dzieje tych leksemów w polskiej leksykografii. W swoich rozważaniach wykorzystujemy dane zawarte w słownikach ogólnych języka polskiego, zarówno historycznych, jak i współczesnych.