PROGRAM KOMPLEKSOWEJ REHABILITACJI PO RESEKCJI MIĘSAKA KOSTNOPOCHODNEGO KOŚCI RAMIENNEJ I PORESEKCYJNEJ ENDOPROTEZOPLASTYCE MUTARS - Paulina Antas; Karina Szczypiór-Piasecka; Alicja Mińko; Krzysztof Antczak (Journal of Education, Health and Sport, 2021)
Wstęp: Mięsaki kości są nowotworami złośliwymi o pochodzeniu mezenchymalnym, których występowanie jest zjawiskiem rzadkim. Najczęściej zdiagnozowanym pierwotnym nowotworem kości jest wrzecionowatokomórkowy mięsak kostnopochodny (osteosarcoma). Mięsaki kości w głównej mierze lokalizują się w kościach długich kończyn, najczęściej w kości udowej, piszczelowej oraz ramiennej. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie programu kompleksowej rehabilitacji po resekcji mięsaka kostnopochodnego kości ramiennej i poresekcyjnej endoprotezoplastyce Mutars.