EKSENEL ÇEKMEYE MARUZ DELİKLİ SONSUZ PLAĞA SİLİNDİRİK PARÇANIN ÇAKILMASI PROBLEMİ - Yaşar Pala; Emin Güllü (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2002)
Bu çalışmada delikli sonsuz plaklarda girinti problemi ele alınmaktadır. İlk olarak, sınırı yüklemesiz sonsuz plakta ri yarıçaplı delik içerisine d yarıçaplı silindirin çakılması incelenmektedir. Silindirin burulma momenti taşıdığı halde buna ilave edilmektedir. İkinci olarak girinti problemi eksenel yükleme altındaki sonsuz dikdörtgensel plak için çözülmektedir. Bu haldeki ara yüzey basıncını bulmak maksadıyla iki ayrı yaklaşım önerilmektedir. Birinci metot da basıncın ? açısından bağımsız olduğu kabul edilirken ikinci metot da basıncın ? ya bağlı olacağı hali de göz önüne alınmaktadır. Sonuçlar girinti problemi halinde gerilmenin sıkılık oranına bağlı olarak önemli ölçüde değiştiğini göstermektedir.