Tržišni položaj društvenih poduzeća i njegovo značenje u pretvorbi - Marcel Meler; Vesna Bašić (Ekonomski Vjesnik, 1991)
U uvjetima tržišnog privređivanja prethodno utvrđivanje tržišnog položaja predstavlja jedan od ključnih elemenata procjene vrijednosti društvenih poduzeća prilikom njihove pretvorbe. Tržišni položaj poduzeća moguće je vrednovati na osnovi mjerljivih i nemjerljivih kriterija, od kojih su prvi nedvojbeno kvantitativnog, a drugi kvalitativnog karaktera. U oba slučaja vrednovanje je objektivno moguće izvršiti na temelju rezultata marketing-istraživanja. Vrednovanje mjerljivih kriterija koristi se pritom, primjerice, rezultatima istraživanja nabavnog i prodajnog tržišta, istraživanja sadašnje i buduće apsorpcijske moći tržišta, te istraživanja pojedinih elemenata marketing-mixa poduzeća (proizvoda, cijena, distribucije i promocije) napose u odnosu na konkurenciju na domaćem i inozemnom tržištu. U radu se, prema prethodnom, opisuje metodološki instrumentarij marketing-istraživanja kojim je potrebno ovladati a da bi se cjelovito i znanstveno objektivno mogao utvrditi tržišni položaj poduzeća u pretvorbi, s posebnim naglaskom na mogućnosti primjene metoda vrednovanja, odnosno portfolio-analize u tu svrhu.