VALIDITATEA ȘI FIDELITATEA MĂSURĂRII FENOMENELOR SOCIALE: ABORDĂRI TEORETICE - Anastasia OCERETNÎI (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2018)
Problema validității și fidelității este una fundamentală în cercetarea socială, ținând cont de relevanța datelor rezultate. Pe parcursul dezvoltării investigațiilor fenomenelor sociale au fost stabilite o serie de tipuri de validitate, unii cercetători evidențiind trei tipuri, alții – cinci tipuri. Totuși, implicațiile cele mai importante le are validitatea teoretică, mai ales în cazul măsurării fenomenelor sociale. În articol sunt prezentate particularitățile fiecărui tip de validitate. În același timp, este teoretizat și conceptul de fidelitate, fiind analizate modalitățile de estimare. Se accentuează legătura dintre fidelitate și validitate. THE VALIDITY AND FIDELITY OF SOCIAL PHENOMEN MEASUREMENT: THEORETICAL APPROACHES The issue of validity and fidelity is a fundamental one in social research, taking into account the relevance of data. During the development of social phenomenon investigations, a number of types of validity have been established, some of researchers show three types, others - five types. However, the most important implications involve theoretical validity, especially in the case of social phenomena. The article presents the particularities of each type of validity. At the same time, the concept of fidelity is also theorized and the estimation methods are analyzed. The author emphasizes the link between fidelity and validity.