iLAHi ADALET AÇlSlNDAN ÇOCUK VE HAYVAN ELEMLERi MESELESi - Hüseyin Aydln (Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2009)
İ]1San ve hayvan elemleri algı ve tecrübeyle sabit yeryüzü gerçeğidir. Din ve felsefe v bu yeryüzü gerçeğini anlamiandırmak için tarih boyu çeşitli izahlar geliştirmiştir. Parçacı, basit ve yüzeysel yaklaşımlar yaratıklann acılarını ilahi adaletle bağdaştırma hususunda problemler doğurmaktadır. Acılar ile iHihl hikmet ve adalet arasındaki ilişkiye açıldama getirme noktasında en büyük dayanak hep ahiret anlayışı olmuştur. Ahiret inancı dünyaya bir gaye getirdiği gibi, dünyayı anlama ve açıklamada her zarrian en önemli temel olmuştur. Ruh göçü gibi dünyevi açıklamalar kendi içinde çelişkili olması bir yana tecrübeye de aylan düşmektedir. Ekoloji çalışmaları hayvanların ekosi5temlerdeki rolünü aydınlattıkça konuya ait problemler daha akli çözümlernelere kavuşmaktadır.• Hayvan acıları onlarda tecrübeye dayalı bilgi , oluşturması, iradelerinin denetlenmesi ve ekosistemlerle tam bir uyum içinde oLmaları açısından önemli bir dinamiktir. Uğursuzluk anlayışı gibi bir takım batı! inançlar tarih boyu özellikle hayvanların ve kimi zaman da insanların acı çekmelerine neden olagelmiştir. Günümüzde ise insanoğlunun yeryüzünde yaptığı tahribat hayvan elemlerinin başlıca so~?_llusu durumundadır.