ПРОЕКТУВАННЯ УЯВЛЕНЬ ПРО ПРОФЕСІЙНЕ МАЙБУТНЄ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ – УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ ЗАСОБАМИ ПСИХОЛОГІЧНОГО СУПРОВОДУ - Oleksandr Kovalchuk (Психологічні перспективи, 2015)
Статтю присвячено вивченню проектування уявлень про професійне майбутнє у військовослужбовців – учасників антитерористичної операції засобами психологічного супроводу як компонента, пов’язаного з визначенням офіцерами свого місця в житті, набуттям певної стійкої системи цінностей, що характеризує ставлення офіцерів до навколишнього світу та виконує функцію регуляторів поведінки і проявляється в діяльності. Визначено, що в професійній діяльності офіцерів – учасників антитерористичної операції – психологічний – значущий фактор підвищення їх мотиваційного потенціалу. Уявлення про професійне майбутнє в офіцерів доцільно проектувати за допомогою мотиваційного тренінгу. Програма тренінгу, спираючись на загальну теорію тренінгу, у своїй структурі містить теоретичну й практичну частини та послідовно розв’язує такі завдання: 1) формування в офіцерів теоретичного складника про роль особистісних очікувань у професійній діяльності; 2) виявлення рівня розвитку змістових компонентів професійної мотивації офіцерів; 3) формування й розвиток спонукального складника в поведінці офіцерів. Виконання відповідного завдання передбачало проведення групової дискусії з вирішення професійних проблемних ситуацій; 4) проектування способів взаємодії учасників тренінгу, їх ролей та окреслення умов, що сприяють розвитку професіоналізму в офіцерів. Аналіз результатів проведення експерименту підтверджує ефективність тренінгу. Оцінювання емпіричних показників професійної мотивації експериментальної та контрольної груп указує на статистично значущі відмінності за більшістю показників. Такі результати засвідчили, що мотиваційний тренінг – дієвий засіб розвитку в досліджуваних осіб прагнення до індивідуального та професійного зростання, розробки перспективних цілей професійної діяльності, вироблення адекватної професійної самооцінки тощо.