ДИСТАНЦІЙНІ ПЛАТФОРМИ ДЛЯ НАВЧАННЯ І САМОРОЗВИТКУ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ НА ЗАНЯТТЯХ З “УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ” ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ - Наталія ГОЛЯРДИК; Олена ГЕВКО; Наталія МАКОГОНЧУК (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: педагогічні науки, 2022)
Російсько-українська війна має трагічний і катастрофічний вплив на нормальне функціонування усіх сфер діяльності. Система освіти у цей період зазнала серйозних змін через бойові дії, обстріли, евакуацію тощо. За цих умов основною проблемою стало невідкладне впровадження ефективних рішень для проведення процесів дистанційного викладання, навчання та саморозвитку з огляду на індивідуальні потреби студентів. Слід зазначити, що система освіти відреагувала миттєво, завдяки досвіду пандемії COVID-19. Проведення онлайн-викладацької діяльності не було новим рішенням, ця система добре налагоджена та відпрацьована. Утім, реалії війни (руйнування засобів зв’язку, погане підключення через роботу з укриттів, підключення студентів із-за кордону) поставили умову пошуку нових рішень, а саме: пошуку нових, більш потужних дистанційних платформ. У цьому контексті платформи e-Learning стали рятівними та ефективними для надання освітнього вмісту великій кількості студентів та у проведенні індивідуальних освітніх заходів. Напад Росії поклав акцент на розробці та вдосконаленні засобів синхронної навчальної діяльності. У роботі проаналізовано три платформи електронного навчання, та обрано дві для використання здобувачами вищої освіти на заняттях з предмета “Українська мова за професійним спрямуванням” під час воєнного стану. Запропоновано низку заходів для отримання вищої освіти в контексті надзвичайних ситуацій і воєнного стану. Виявлено основні критерії для вибору дистанційної платформи та проблемні моменти, які їх визначають (умови та можливості технічного доступу до навчання, часові рамки, технічні можливості, потреба в індивідуальній взаємодії викладачів та студентів). Робимо висновок про доцільність одночасного використання дистанційних платформ Google meet та Microsoft Teams, оскільки таке поєднання дає змогу ефективно долучати до навчального процесу всіх студентів (синхронно та асинхронно) та зважати на їх індивідуальні потреби, пов’язані з воєнною агресією з боку Росії на території України.