مدل یابی معادلات ساختاری رابطه بین سبک های مدیریت کلاس معلمان با ابعاد مهارت های اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان - سیروس شیراوند; رضا هویدا; سعید رجایی پور (مشاوره شغلی و سازمانی, 2021)
هدف :پژوهش حاضر باهدف طراحی و تبیین الگوی روابط سبک‌های مدیریت کلاس معلمان با ابعاد مهارت‌های اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان مدارس ابتدایی شهر کرمانشاه انجام‌شده است. روش: پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی استفاده‌شده است و جامعه آماری شامل دانش‌آموزان نواحی 1، 2 و 3 شهر کرمانشاه به تعداد 11777 نفر و معلمان نواحی 1، 2 و 3 شهر کرمانشاه به تعداد 403 نفر بوده است. حجم نمونه در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران و با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای تعداد 394 نفر دانش‌آموز و تعداد 197 نفر از معلمان به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌های سبک‌های مدیریت کلاس درس، مهارت‌های اجتماعی و عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان استفاده‌شده است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه‌ها به تأیید متخصصین و روایی سازه از طریق تحلیل عاملی تأییدی و پایایی آن‌ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 928/.904/؛ و 94/. محاسبه گردید. برای تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزارهای آماری SPSS24، AMOS23 استفاده‌شده است. یافته‌ها: پژوهش نشان داد، همبستگی بین سبک‌های مدیریت کلاس معلمان و مهارت‌های اجتماعی (37/0= r) و همبستگی بین مهارت‌های اجتماعی با عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان (55/0=r) و همبستگی میان سبک‌های مدیریت کلاس معلمان با عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان برابر (45/0=r) و از لحاظ آماری در سطح (001/0=p) معنی‌دار است؛ نتیجه گیری: بنابراین متغیر سبک‌های مدیریت کلاس معلمان بر عملکرد تحصیلی و مهارت‌های اجتماعی دانش‌آموزان و عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان تأثیرگذار بوده است. لذا، سبک‌های مدیریت کلاس معلمان با تأکید بر مهارت‌های اجتماعی؛ مهارت مکالمه؛ فعالیت‌های گروهی؛ مهارت دوست‌یابی؛ خود تنظیمی و مدیریت بحران و تعارض می‌تواند بر عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان تأثیرگذار می‌باشد.