نظام مدیریت مالی شهرداری تهران: آسیب‌‌شناسی و راهکارها در پرتو مطالعه‌‌ تطبیقی ده شهر لندن، زوریخ، نیویورک، تورنتو، اوکلند، وین، پکن، توکیو، دوبی و استانبول * - سحر کریم نیا (پژوهشهای حقوقی, 2022)
شهرداری به عنوان یک نهاد اجرایی عمومی و غیردولتی محلی وظایف متعددی اعم از وظایف عمرانی، خدماتی، نظارتی و حفاظتی، رفاهی و ... بر عهده دارد. به طور قطع مهم‌ترین موضوع در حوزۀ مسائل شهرداری، نحوۀ مدیریت مالی در این نهاد است چرا که ظهور مشکل در نظام مالی ارتباط مستقیمی با انجام سایر وظایف شهرداری داشته و موجب بروز کاستی‌‌های قابل توجه در این خصوص خواهد شد و موجبات خسارت فراوان به شهر را فراهم می‌‌آورد. در سراسر دنیا به ویژه کلان‌شهرهای جهان، نظام مدیریت مالی صحیح، می‌‌تواند دستیابی به اهداف پیش‌‌رو را تحقق بخشیده و کلان‌شهر را به سوی توسعه‌‌یافتگی، همگام با سایر نقاط جهان سوق دهد. آسیب‌‌شناسی نظام مدیریت مالی شهرداری تهران گویای نواقص و کاستی‌‌های قابل توجهی است که در مطالعات تطبیقی با سایر شهرهای جهان اعم از لندن، زوریخ، نیویورک، تورنتو، اوکلند، وین، پکن، دوبی و استانبول بیش از پیش ضرورت تحقیق و تعمق را آشکار می‌‌سازد. پژوهش حاضر با تکیه بر رویکردی توصیفی ـ تحلیلی و روش کتابخانه‌‌ای به دنبال یافتن پاسخ این پرسش‌‌های اساسی است که در راستای مطالعات تطبیقی نظام مدیریت مالی سایر شهرهای جهان، شهرداری تهران اکنون با چه چالش‌‌هایی روبه‌رو است؟ و راهکار رسیدن به یک چهارچوب سازمان‌یافته چیست؟ در راستای پاسخ به سؤالات مذکور در وهلۀ اول به دنبال آسیب‌‌شناسی وضع موجود و در مراحل بعدی ارائۀ راهکارهای مناسب جهت سازماندهی نظام مالی خواهیم بود. عدم سازماندهی مناسب منابع مالی و درآمدهای ناپایدار و غیرثابت شهرداری تهران، لزوم خودکفایی مالی شهرداری بدون در نظر گرفتن زیرساخت‌‌های مناسب و عدم تکافوی مالی شهرداری، از جمله مهم‌ترین عواملی است که وضعیت کنونی را به وجود آورده که حل آنها نیازمند سازکارهای علمی و راهبردی است. ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ * مقاله‌‌ حاضر، مستخرج از طرح پژوهشی با عنوان بررسی ‌‌تطبیقی ‌‌قوانین ‌‌اصلی ‌‌(مادر) ‌‌مدیریت شهری‌‌ کلان‌‌شهر ‌‌تهران ‌‌در‌‌ حوزه ‌‌شوراها‌‌ و ‌‌شهرداری‌ها ‌‌با ‌‌قوانین ‌‌کلان‌شهرهای ‌‌لندن، ‌‌زوریخ، ‌‌نیویورک، ‌‌تورنتو، ‌‌اوکلند، ‌‌وین، ‌‌پکن، ‌‌توکیو، ‌‌دوبی ‌‌و ‌‌استانبول است که به سفارش و با حمایت مادی و معنوی مرکز مطالعات شهرداری تهران و توسط پژوهشکده حقوقی شهر دانش انجام گرفته است.