MOTIVACIJA UČENIKA ZA SPORT I NJIHOVO VREDNOVANJE ŠKOLE - Nenad Suzić (SportLogia, 2011)
U ovom servej istraživanju autor na uzorku od 312 učenika osnovne škole, uzrasta od 8 do 14 godina, provjerava hipotezu o tome da li motivacioni profili predodređuju bavljenje sportom i uspjeh u nastavi fizičkog vaspitanja. Nakon faktorizacije i ukrštanja komponenata unutrašnje i vanjske moti-vacije, autor je izdvojio tri motivaciona profila učenika za bavljenje sportom: unutrašnje motivisani, mješovito motivisani i spolja motivisani. Pokazalo se da ovi profili značajno predodređuju to da li će se djeca baviti sportom, ali ne utiču značajno na njihov uspjeh u nastavi fizičkog vaspitanja. Ovaj nalaz ne ide u prilog nastavnoj praksi nastave fizičkog vaspitanja i ukazuje na potrebu da nastavnici treba da rade na redukciji spoljašnje, a podsticanju unutrašnje motivacije učenika. Značajan nalaz ovog istraživanja je i da sa uzrastom opada pozitivno vrednovanje i doživljavanje škole. Ovo je posebno značajno kada imamo u vidu da je faktorizacijom utvrđeno da su učenicima u prvom planu važnosti uživanje u fizičkom vaspitanju i samousavršavanje, a da odmah potom slijede dva negativna motiva-ciona faktora. Osim značajnih nalaza, ovo istraživanje nudi i nekoliko novih problema za dalje istraživanje za dalju proučavanje.