Ebû Dâvûd’un Sünen’indeki Yöntemini Ele Aldığı Mektubu: Metin ve Notlandırılmış Tercüme - Abdulkerim Malkoç (İlahiyat Tetkikleri Dergisi, 2018)
Bu çalışma, Kütüb-i Sitte müelliflerinden Ebû Dâvûd’un (ö. 275/889), Sünen kitabını tanıtmak gayesiyle Mekkeliler’e yolladığı meşhur mektubunu ele almaktadır. Mektup, ihtiva ettiği bilgiler bakımından hadis tarihi ve usûlü açısından önem arz etmektedir. Ayrıca bir müellifin kendi eserini tanıtıp benzerleriyle karşılaştırması ve devrinde pek adet olmayan bir usûlü ortaya koyması bakımından da mühimdir. Küçük hacmine rağmen özelde Sünen’e genelde ise hadis usûlüne dair verdiği bilgilerle geçmişte de günümüzde de gündemde kalmayı başarmıştır. Özellikle son devirlerde tahkikli ve tahkiksiz birçok neşrinin yapılmış olması da bunu teyid etmektedir. Gerek asıl kaynaklardan gerekse bu neşirlerden hareketle, mektubun metninin ve bu metnin satır aralarındaki mesajlarının doğru anlaşılması mühimdir. Amacımız metnin aslına bağlı kalarak, gerekli görülen yerlerde verilen açıklamalarla mektubun daha iyi ve sağlıklı anlaşılmasına katkı sağlayacak şekilde tercümesini sunmaktır. Çalışma Sünen’e ve mektuba dair kısa bilgiler içeren Giriş kısmının ardından, Mektubun Aslı ve Mektubun Tercümesi diye iki ana başlık ve bir Sonuç’tan oluşmaktadır.