ÚJRA ITT VAN… - ANDRÁS VÉRTES (Köz-gazdaság, 2020)
Magyarország az elmúlt hat évben már harmadszor néz pénzügyi-finanszírozási válság elé. Most ennek fő oka, hogy a gazdaság a jogbizonytalanság és a kiszámíthatatlanság miatt zsákutcába került. A jelenlegi válság elsősorban bizalmi, politikai és csak másodsorban gazdaságpolitikai. Az ország finanszírozása csak egy IMF-fel, EU-val, ECB-vel kötött megállapodással biztosítható. Idén a lakosság fogyasztása 2,5 százalékkal, a beruházás 4 százalékkal viszszaesik, a GDP 1,5 százalékkal csökken. Az államháztartás deficitjének a GDP 3 százaléka alatt maradásához további lépések szükségesek. A munkaerőpiaci helyzet romlik, a külső egyensúly tovább javul, az infláció gyorsul.