Підзвітність органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади в Україні: теоретико-правові аспекти - Y. Holyk (Аналітично-порівняльне правознавство, 2022)
У статті охарактеризовано принцип підзвітності органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади в Україні. Децентралізація як одна із реформ системи публічної влади спрямована на розбудову реально демократичного і ефективного врядування в Україні, відповідно до міжнародних та європейських стандартів і підходів. Неодмінною ознакою такого врядування є його прозорість і підзвітність. Доведено, що реформа децентралізації влади вплинула на зміст і мету принцу підзвітності органів місцевого самоврядування. Сучасне трактування принципу підзвітності місцевого самоврядування є ширшим, ніж обов’язок органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб звітувати про свою діяльність.