Ölüm Nedeninin Tespitinde Yardımcı Bir Bulgu Diagonal Kulak Lobu Çizgisi - Birol Demirel; Meltem Bahçecioğlu; Taner Akar; Ender Şenol (Adli Tıp Bülteni, 2005)
Koroner arter hastalıkları, doğal sebeplerle meydana gelen ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu hastalıkların yüksek insidans ve mortalité oranları, bilinen risk faktörlerinden çok, olası risk faktörlerinin araştırılmasını gerekli kılmıştır. Bir fizik muayene bulgusu olan diagonal kulak lobu çizgisi (DKLÇ), 1973 yılında tanımlanmıştır. Çalışmamızda, DKLÇ’nin, ölü muayenesi yapan hekim için ölüm nedeninin tespitinde yardımcı bir bulgu olup olamayacağının saptanması amaçlanmıştır. Çalışmamızın bulguları, vakalara uygulanan anjiografiler sonucunda; a. coronaria sinistranın dalları olan ramus interventricularis anterior (RIA) ve ramus circumflexus (RC) ile a. coronaria dextra’da (ACD) saptanan daralma yüzdeleri arttıkça DKLÇ görülme sıklığının da arttığını göstermektedir. Bu durum DKLÇ ve koroner arter hastalıkları arasmda anlamlı ilişkiler bildiren daha önceki çalışmaların bulguları ile uyumludur. Özellikle öyküye ulaşma olanağı bulunmayan ve herhangi bir travmatik bulgu saptanmayan vakalarda DKLÇ’nin, ölümün koroner arter hastalığından meydana geldiği yönünde destekleyici bir bulgu olarak muayeneyi yapan hekimin dikkatini çekmesi gereken bir işaret olduğunu düşünmekteyiz.