Пcихологиядағы дарындылық мәселесі мен М. Мақатаевтың дарынды тұлғасы. Проблема гениальности в психологии и гениальная личность М. Макатаева - M. S. Tileubayeva; M. P. Kabakova; K. B. Zharikbayev (Хабаршы. Психология және социология сериясы, 2015)
Бұл мақалада дарындылық құбылысын зерттеу мен анықтаудың әртүрлі жолдары мен М. Мақатаевтың өмірі шығармашылығы мысал ретінде қарастырылған. Біздің зерттеуіміздің міндеттері дарынды мен дарындылық феноменіне мазмұндық талдау жүргізу, дарын дылық белгілерін айқындау, олардың қалыптасуы мен дамуы фак торларын көрсету, дарынды тұлғаның жеке қасиеттерін анықтаудан тұрады. Жоғарыдағы міндеттерді шешу үшін біз белгілі ақын тұлға М. Мақатаевтың оның шығармашылығы мен өмір жолына тарихи психологиялық зерттеу жасауға тырысамыз. Дарындылық – шығар машылық күшқуат көрінісінің жоғары дәрежесі, интеллектуалдылық пен шығармашылық қызметтің аса жоғары көрінісі. Олар адамзат өміріндегі дәуірді жасайтын жаңа ерекше жасампаздықты сапалы атқаруға жағдай жасайды, әлемді тұтастай және идеяларды қабыл дауда түбегейлі өзгеріске алып келеді. М. Мақатаев өз шығармашы лығында сол дәуірдің рухы мен мақсатниетін жырлаған өз дәуірінің ұлы болды. М. Мақатаев үлгісінде дарындылықты анықтаудағы негіз гі өлшем руханилық екені дәлелденді.